Dissabte, 07 de Desembre de 2019
El Montmell El Montmell
Sostre del Baix PenedŔs
Baix PenedŔs
 
 
Salutaciˇ de l'Alcalde
 
Municipi
Historia i simbols
Nuclis hist˛rics
Llogarrets
Geografia i Hidrografia
Clima, vegetaciˇ i fauna
APLECS FIRES I FESTES
AREA RECREATIVA FORESTAL EL MONTMELL
FESTES LOCALS ANY 2019
 
Informacio de l'Ajuntament
Telefons d'interŔs
Horari atenciˇ oficines municipals
HORARI D'ESTIU
Tall carretera TP-2442 de St Jaume dels Domenys al Pla de Manlleu
 
Consistori
Plenari
Regidors delegats
Resultats electorals
 
Hisenda
CALENDARI PAGAMENT TRIBUTS 2019
PRESSUPOST ANY 2019
ORDENANCES FISCALS VIGENTS
 
Turisme
 
Ens i organismes
└mbit juridic
 
Monuments hist˛rics
 
SERVEI MUNICIPAL D'AIG▄ES
 

 
áá
Monuments hist˛rics

 
Castell del Montmell

És el mes enlairat de tot el Penedès. Està situat a una altura de 781 metres sobre la "dent" del Montmel, que mira de cara al Camp de Tarragona.
Abans de l'any mil ja es parla d'aquest castell, que era l'avantguarda de la Marca. El seu terme arribava fins al Gaià i Vilardida. L'any 1365 el Castell del Montmell era del bisbe de Barcelona i tena 52 focs.
Inicialment s'hi va construir una torre rectangular amb parets de 1,10 metres de gruix, que feia 6,20 x 4,60 metres. Aquesta torre tenia dues plantes i una alçada aproximada de 10 metres. Després s'hi afegiren les parets que conformaren el castell. ës feu una petita capella amb volta, que encara conserva restes de pintura a les parets. Les seves mides són 5,20 x 2,20 m. L'espai d'habitació del castell estava embigat sobre arcades, de les quals encara es conserven diverses arrencades. Un tancat amb una quadra coberta a l'angle arrodonit sobre el barranc, amb un petit clos segurament descobert i amb un baluard davant de la porta d'entrada, completen el recinte. El castell ocupa una superfície d'uns 300 metres quadrats. No fou ni un senzill lloc de guaita com s'ha dit, ni tampoc podia soplujar un regiment rera les seves parets, com també s'ha afirmat, ja que l'esquerpa topografia del puig no permetia fer-hi un edifici de grans dimensions.
L'any 1712 nasqueren al Montmell dues criatures filles de soldats alemanys que pertanyien al regiment que estava de guarnició al castell. Això, però no vol dir que tota la foça estiqgués aquarterada allà.
 
Castell de Marmellar

Els erudits Josep Puig i Cadafalch, Antoni de Falguera i Josep Goday i Casals, en un treball magnífic que feren l'any 1907 i que titularen "L'arquitectua romànica a Catalunya", van triar el castell de Marmellar com a paradigma de castell romànic.
Quant al castell deixaren escrit: "La disposició del casell romànic es veu clarament al castell de Marmellar. Un turó espadat que aïlla un revolt d'una riera sosté la primitiva fortificació. Les cingleres el rodegen pel nord i oest, un tall que sembla fet per mà de l'home el separa del restant de la serra. Tot ell estava rodejat de murs fets de tàpia sobre un basament de pedra.
A dintre s'hi aixecava l'esglèsia i el lloc d'habitació, el donjon francès. La porta era al costat est. La precedeixen dos recintes forticats per murs emmerletats que semblen més moderns".
Referent a l'esglèsia, diuen que l'absis forma com una torre de la muralla i que l'interior està decorat amb "barbes pintures". També diuen que, per fer la melassa, empraren un encanyissat en comptes de fer servir posts.
Aquest interessant conjunt, que la gent anomena els Castellots fou aixecat segurament al segle XI. L'esment més antic que es coneix del Castell de Marmellar és de l'any 1401. Una curiositat d'aquest castel és la seva situació. Malgrat estar situat al pollegó que rodeja la riera, queda molt enclotat. La roca Ceguer, el puig de Maria i les Roques Altes envolten el castell i s'alcen gairebé 200 metres més. Per aquest motiu es varen bastir diversos edificis fortificats i torres: Cal Roca Vidal, la torre de l'Esquerrà, Cal Pigot, Cal Jan Pau. Aquestes construccions estan o estaven més enlairades i podien comunicar-se amb el recinte del castell.
L'esglèsia de Sant Miquel Arcàngel del castell de Marmellar fou la parroquia de la contrada fins a l'any 1377. Actualment les rústegues pintures que hi havia a l'esglèsia estan exposades al Museu d'Art de Catalunya.
La vellíssima pica baptismal de l'esglèsia de Sant Miquel de Marmellar és ara dins l'esglèsia de Sant Jaume dels Domenys.

 
 
Castellot de Mas Mateu

El castellot corona el penúltim turó de la serra del Montmell, a la part que mira a Masllorenç i Rodonyà. L'altitud és minsa, 408 metres, però el lloc es estratègic i gaudeix de molt bona panoràmica. Més avall, només hi queda el Cocons (368 m) que és la punta de la banya del terme del Montmell que s'endinsa Alt Camp enllà.
La torre és de planta quadrada, d'uns 10 metres de costat, dividida en dues parts per una paret mitgera.
Potser es tracta d'una torre inicial ampliada per un altre cos d'edificació. Hi ha un angle completament caigut, mentre que d'altres panys de mur encara s'enlairen 9 o 10 metres. Les parets són de pedra, col.locada amb argamassa de calç amarada i grava.
Hi ha un gran nombre de finestrons i sageteres a tots els costats de la torre. Només en els llenços que resten, se n'hi poden comptar trenta-cinc.
És díficil aventurar la data aproximada en què es va bastir la fortificació.
 
Castell de Canferrer

A la punxa final de la Serreta de Can Ferrer, una mica més amunt del dipòsit d'aigua de la població, hi ha les restes del Castellot de Can Ferrer, situat a 529 m d'altitud. El lloc és ben estratègic. Està literalment penjat sobre el fons de la masia amb vista a l'obaga de la serra del Montmell. Malgrat aquesta situació tan triada, ara és díficil de trobar les minses runes que resten de la construcció.

 
EsglŔsia Nova del Montmell

Fou la tercera de les esglèsies del Montmell. Fá gairebé quatre-cents anys que es va construir, ja que va ser consagrada l'any 1598.
La primera esglèsia fou la capella del castell, la segona, l'esglèsia romànica de Sant Miquel, posada en una graonada de la penya. L'esglèsia nova es fèu espaiosa, i ben segur que podia acollir àmpliament tota la gent de la parròquia.
A banda i banda de la nau, hi havia diverses capelles i al fons, al costat del presbiteri, la sagristia, coberta amb un bonic sostre. Per fer el portal d'entrada devien anar a treure model de l'ermita de Sant Marc, ja que s'assemblen molt. Es gairebé segur que, fins llavors, el culte es devia celebrar dins d'una estança o capella petitona del mateix castell.
Al segle XII, doncs, aquest nou temple, encara que estava en un lloc tan feréstec i enlairat, representava un avenç i una relativa comoditat per a la gent del territori, que ja no havien de pujar fins a dalt del castell. Amb tot i això, que en tenien, de fe, la gent d'aleshores per arribar-se fins en aquelles penyes per a resar, oir missa o anar de bateigs i enterraments.
L'esglèsia pertany a l'època i a la tècnica constructiva del romànic. està formada per una nau principal de 17 metres de llargada mitjana per 3'45 metres d'amplada (mides de l'interior). La petita nau que toca a les roques només fa 10 metres de llargada per 1'95 metres d'amplada. La coberta es feta amb volta de canó. Un bonic absis semicircular. amb dues finestres, arquets i bandes llombardes que baixen a manera de tosques columnes, tanca la nau de cara a sol ixent.
Val la pena fer el petit esforç de pujar-hi per veure l'esglesiola i el bonic panorama que s'estén a baix. Al mateix temps, és senzill des d'allà dalt imaginar i recordar el passat del Montmell, de la nostra comarca i de tot el nostre país.
El campanar és una ferma torre quadrada construïda potser tan ferrenya i emmerletada, amb el seu fossat al costat, en record de velles pors i perills. Les dues grosses campanes col.locades l'any 1732 ompliren de sons la vall fins a la darrera guerra.
Davant de l'esglèsia hi ha una breu baluard amb un petitíssim fossar.
Al voltant, hi ha velles estructures d'arcs rebaixats de pedra del país i arcades fetes amb maons de gran format.
Es fa díficil d'esbrinar la utilització d'aquestes construccions. D'altres panys de paret amb bonics ràfecs de teulada encara es drecen i mantenen algun rellotge de sol. Son les restes de la rectoria i dels pocs edificis que conformaven el llogaret que dóna nom a tot el terme: el Montmell.
 
EsglŔsia de Marmellar

L'esglèsia ocupa el punt més alt del turó de Marmellar, a 518 metres d'altitud.
Quan l'any 1377 la capella de la mota feudal del castell passà de la parròquia a l'esglèsia nova de Marmellar, només hi devia haver al rodal les construccions de cal Ponç, la quadra de Cal Gener, les Ventoses, Cal Pigot i Cal Jan Pau.
El temple actual deu ser del segle XVII i està compost d'una barreja d'estils. En un inventari d'abans de la guerra, hi diu que hi ha cinc altars. La pica de l'aigua beneita és de pedra i d'estil primitiu. L'altar de la Mare de Déu del Roser era d'estil renaixentista i fou pintat l'any 1615.
Dins de l'esglèsia hi havia 112 cadires, a la sagristia, un confessionari per als sords. A l'arxiu, s'hi guardaven catorze pergamins i tres llibres de testament.
Al costat de l'esglèsia hi ha l'airós campanar, que s'aixeca a 22 metres.
 
Ermita de Sant Miquel

És l'anomenada esglèsia vella del Montmell. Està dedicada a Sant Miquel i és allà dalt almenys des d'abans de l'any 1200.
Feia més de dos segles que el castell roquer vigilava damunt de la "dent" del Montmell, quan es decidiren a aixecar un temple uns quants metres més avall.
 
Ermita de Sant Marc

La muntanya de Sant Marc, isolada i de lloc aplanat, és la peanya sobre la qual, a 711 metres d'altitud, s'aixeca l'ermita de Sant Marc.
Des d'allí dalt hi ha una vista excel.lent sobre les valls enclotades i serres del voltant.
La primera capella coberta, amb volta apuntada i encara amb el senyal al sostre dels canyissos que van servir d'encofrat, era petitona i gairebé quadrada, de 6'50 x 7 metres. Més endavant, l'ermita es va allargar amb una nau de més alçaria, arribant amb això a 16 metres de llargada.
 
Pedra alta de Can ferrer

 
Tramits administratius
 
Serveis als ciutadans
 
ESTADISTIQUES
 
ANUNCIS - INFORMACIO GENERAL
MAPA DE CAPACITAT AC┌STICA DEL MUNICIPI DEL MONTMELL
 
INFORMACIO ALTRES TRAMITS
 
EDICTES
Modificaciˇ puntual del Pla General d'Ordenaciˇ Urbana Municipal al s˛l urbÓ de les unitats d'actuaciˇ del Mirador del PenedŔs
Projecte de Xarxa de calor amb biomassa per a diferents equipaments municipals
Pla de desplegament de xarxa de fibra ˛ptica a La Joncosa i a la Urb. Mas Mateu
Pla de desplegament de xarxa de fibra ˛ptica a la urbanitzaciˇ El Mirador del PenedŔs
Projecte en s˛l no urbanitzable Modificaciˇ de la lÝnia elŔctrica de 25 KW "GAMESA" al CT: XV437 entre els suports T3 i TE, del Montmell
Aprovacio del nomenclator i numeraciˇ dels carrers de la urbanitzaciˇ Mas Mateu
 
Transports p˙blics fora del municipi
 
SERVEI D'INFORMACIO I ATENCIO A LES DONES
 
Serveis
└lbums
Contacte amb l'alcaldessa
Cercador
Llibre de visites