Castell de Marmellar

Castell de Marmellar

 

 

 

Els erudits Josep Puig i Cadafalch, Antoni de Falguera i Josep Goday i Casals, en un treball magnífic que feren l'any 1907 i que titularen "L'arquitectura romànica a Catalunya", van triar el castell de Marmellar com a paradigma de castell romànic.

 

Quant al castell deixaren escrit: "La disposició del casell romànic es veu clarament al castell de Marmellar. Un turó espadat que aïlla un revolt d'una riera sosté la primitiva fortificació. Les cingleres el rodegen pel nord i oest, un tall que sembla fet per mà de l'home el separa del restant de la serra. Tot ell estava rodejat de murs fets de tàpia sobre un basament de pedra.

 

A dintre s'hi aixecava l'esglèsia i el lloc d'habitació, el donjon francès. La porta era al costat est. La precedeixen dos recintes forticats per murs emmerletats que semblen més moderns".

 

Referent a l'esglèsia, diuen que l'absis forma com una torre de la muralla i que l'interior està decorat amb "barbes pintures". També diuen que, per fer la melassa, empraren un encanyissat en comptes de fer servir posts.

 

Aquest interessant conjunt, que la gent anomena els Castellots fou aixecat segurament al segle XI. L'esment més antic que es coneix del Castell de Marmellar és de l'any 1401. Una curiositat d'aquest castel és la seva situació. Malgrat estar situat al pollegó que rodeja la riera, queda molt enclotat. La roca Ceguer, el puig de Maria i les Roques Altes envolten el castell i s'alcen gairebé 200 metres més. Per aquest motiu es varen bastir diversos edificis fortificats i torres: Cal Roca Vidal, la torre de l'Esquerrà, Cal Pigot, Cal Jan Pau. Aquestes construccions estan o estaven més enlairades i podien comunicar-se amb el recinte del castell.

 

L'esglèsia de Sant Miquel Arcàngel del castell de Marmellar fou la parroquia de la contrada fins a l'any 1377. Actualment les rústegues pintures que hi havia a l'esglèsia estan exposades al Museu d'Art de Catalunya.

 

La vellíssima pica baptismal de l'esglèsia de Sant Miquel de Marmellar és ara dins l'esglèsia de Sant Jaume dels Domenys.

Menu

Menú principal