Església nova de Sant Miquel

Fou la tercera de les esglésies del Montmell. Fa gairebé quatre-cents anys que es va construir, ja que va ser consagrada l'any 1598.

 

 

 

La primera església fou la capella del castell, la segona, l'església romànica de Sant Miquel, posada en una graonada de la penya. L'església nova es feu espaiosa, i ben segur que podia acollir àmpliament tota la gent de la parròquia.

 

 

 

A banda i banda de la nau, hi havia diverses capelles i al fons, al costat del presbiteri, la sagristia, coberta amb un bonic sostre. Per fer el portal d'entrada devien anar a treure model de l'ermita de Sant Marc, ja que s'assemblen molt. Es gairebé segur que, fins llavors, el culte es devia celebrar dins d'una estança o capella petitona del mateix castell.

 

 

 

Al segle XII, doncs, aquest nou temple, encara que estava en un lloc tan feréstec i enlairat, representava un avenç i una relativa comoditat per a la gent del territori, que ja no havien de pujar fins a dalt del castell. Amb tot i això, que en tenien, de fe, la gent d'aleshores per arribar-se fins en aquelles penyes per a resar, oir missa o anar de bateigs i enterraments.

 

 

 

L'església pertany a l'època i a la tècnica constructiva del romànic. està formada per una nau principal de 17 metres de llargada mitjana per 3'45 metres d'amplada (mides de l'interior). La petita nau que toca a les roques només fa 10 metres de llargada per 1'95 metres d'amplada. La coberta es feta amb volta de canó. Un bonic absis semicircular. amb dues finestres, arquets i bandes llombardes que baixen a manera de tosques columnes, tanca la nau de cara a sol ixent.

 

 

 

Val la pena fer el petit esforç de pujar-hi per veure l'esglesiola i el bonic panorama que s'estén a baix. Al mateix temps, és senzill des d'allà dalt imaginar i recordar el passat del Montmell, de la nostra comarca i de tot el nostre país.

 

 

El campanar és una ferma torre quadrada construïda potser tan ferrenya i emmerletada, amb el seu fossat al costat, en record de velles pors i perills. Les dues grosses campanes col·locades l'any 1732 ompliren de sons la vall fins a la darrera guerra.

 

 

Davant de l'església hi ha una breu baluard amb un petitíssim fossar.

 

 

 

Al voltant, hi ha velles estructures d'arcs rebaixats de pedra del país i arcades fetes amb maons de gran format.

 

Menu

Menú principal