Presentació al Montmell de la 'Xarxa de Calor de Proximitat de la Diputació'

30/01/2020 Medi Ambient

Presentació al Montmell de la 'Xarxa de Calor de Proximitat de la Diputació'

 

La sala d’actes de l’Ajuntament del Montmell ha acollit aquest 29 de gener la presentació de la iniciativa 'Xarxa de Calor de Proximitat de la Diputació de Tarragona', que contempla la instal·lació de calderes i xarxes de calor en edificis municipals per produir energia tèrmica a partir de la biomassa (estelles de fusta,
procedents de boscos).

El Montmell comptarà amb la instal·lació d’una caldera de biomassa per escalfar cinc equipaments municipals: l’escola Teresa Godes i Domènech, la llar d’infants, el Centre cívic, l’Ajuntament i l’edifici que engloba la farmaciola, l’antic sindicat i el menjador escolar.

En l’acte, que es va obrir a tota la població, es van donar detalls del projecte, que en el cas del Montmell contempla una inversió de 336.483 € i que entrarà en funcionament l'hivern de 2020 i del qual s’han iniciat les obres aquest 15 de gener.

Un projecte estratègic per al territori

El projecte 'Xarxa de Calor de Proximitat de la Diputació de Tarragona' (http://www.dipta.cat/ca/calor-de-proximitat) pretén crear un model propi de referència d’instal·lacions de xarxes de calor municipals alimentades amb biomassa forestal de qualitat, un sistema més econòmic, sostenible i respectuós amb el
medi ambient.

El Montmell serà un dels 9 municipis, juntament amb Gandesa, Alcover, Horta de Sant Joan, la Fatarella, la Sénia, Rasquera, Tivissa i Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant que es beneficiaran d'aquest sistema d'abastament energètic. Aquest gener ja s’han començat les obres necessàries perquè quedi implantada la xarxa de calor aquest proper hivern. Les actuacions estan cofinançades en un 50% pels fons FEDER de la Unió Europea en el marc del programa operatiu FEDER Catalunya (2014-2020). La Diputació de Tarragona i l'Ajuntament hi participen amb 25% d’inversió, respectivament.

Una sola caldera de biomassa per escalfar cinc equipaments del Montmell


Les xarxes de calor distribueixen energia tèrmica. Des d’una única caldera (alimentada amb biomassa forestal de qualitat) s’escalfa aigua i es condueix per un entramat de canonades aïllades que connecten amb els sistemes de calefacció dels edificis municipals). La caldera de biomassa que s'instal·larà al Montmell anirà ubicada a la zona del camp de futbol del nucli de la Joncosa del Montmell.
Una sola caldera de biomassa per escalfar cinc equipaments del Montmell.

 

Beneficis ambientals, econòmics i socials.

Els beneficis d’aquesta iniciativa són múltiples. A nivell ambiental, el funcionament de dels instal·lacions permetrà una reducció d’emissions de 35 Tn de CO 2 l’any. L’estalvi econòmic és aproximadament de 13.000 € anuals respecte a la despesa actual del Consistori per donar calor a aquests 5 equipaments. D'altra banda, la utilització de l’estella forestal com a combustible permet revaloritzar els productes
que resulten de la gestió forestal sostenible, necessària per defensar persones, béns i l’entorn de l’amenaça que suposen els incendis forestals. Amb la tria de la biomassa com a energia renovable s’afavoreix la dinamització del sector forestal i l’impuls de l’economia circular dels territoris rurals o d’interior, com és el cas del Montmell.El projecte va més enllà de la posada en funcionament de les xarxes de calor i de les seves calderes, i es fixa com objectiu bàsic augmentar la participació dels governs locals i de la ciutadania en la conscienciació sobre l’ús i aprofitament de la biomassa forestal, que es tradueixi en un increment del consum d'aquest combustible per a usos tèrmics a les nostres comarques .


Més informació:
http://www.dipta.cat/ca/noticies/lescalfament-dedificis-municipals-amb-biomassa-
forestal-impulsat-la-diputacio-de-tarragona

Menu

Menú principal