Ruta del Castell

Aquesta ruta, junt amb la que continua al Puig de la Talaia, és la que en bona del part dona caràcter al municipi del Montmell pel patrimoni, o les restes del mateix que en aquest tram es concentra, no oblidant que en aquest extens municipi en altres indrets hi ha també importants elements singulars en aquesta frontera que va ser el Montmell entre la Catalunya Vella i la Catalunya Nova.

En primer terme ens trobem amb l’església dita nova del Montmell Segle XVI consagrada el 1598 que substituí la romànica de més amunt. És un edifici de tres naus amb campanar de torre d’aspecte defensiu i amb runes al voltant que constituïa un petit nucli amb diverses cases i moltes feixes d’antics conreus.

Continuant la ruta arribem a l’ermita romànica de dimensions modestes i d'influència llombarda (segles XI/XII) te una nau central i una lateral més petita amb voltes de canó i una bella absis exterior.

Seguim pujant fins arribar a les restes del Castell. Aquest Castell ja és referenciat a la carta de població i franqueses del Montmell del 974. És un Castell roquer situat als poc precisos límits de la Marca del comptat de Barcelona, essent però, bàsicament el Gaià el seu límit més occidental.

Una ruta amb un bon bany d’història medieval.

 

Ruta a WIKILOC

 

Menu

Menú principal